ontspannen in het dagelijks leven

ontspannen in dagelijks leven

Een blog over Lanterfanten: 5 tips om te ontspannen in je dagelijks leven

Waarom is het zo moeilijk om te niksen, vraagt Arjen van Veelen zich af in het NRC artikel ‘De megasekte van de hardwerkenden’ van 28 maart 2021. Hij geeft, na (zelf)onderzoek, een goede verklaring waarom we niet zo maar kunnen niksen “We hebben kapitalisme in de kop”. En hij komt met een mooi alternatief voor de ratrace waarin we zitten. “Niet nietsen, maar ietsen. Zinvolle, plezierige dingen doen. ” Ik vraag me nu af wat zinvol is, maar goed. Dat plezierige dingen doen spreekt mij erg aan. Ik noem het lanterfanten.

Eerst even kijken wat de Dikke van Dale er van zegt. Die geeft als definitie van lanterfanten: niets uitvoeren en lummelen. Lummelen staat voor je tijd verdoen.
Een definitie van niets uitvoeren is niets doen of verrichten. En niets te doen hebben is geen werk hebben.
Doen is: er toe doen, belangrijk zijn en iets gedaan krijgen oftewel zorgen dat het gebeurt.

Bij het lezen van deze definities herken ik wel wat bij mijzelf. Niets doen voelt als mijn tijd verdoen, geen doel hebben. Op vakantie mag ik dat, maar in mijn dagelijks leven? In de trein op weg naar huis doe ik snel nog wat werkmail. Voordat ik dat boek kan gaan lezen, roept de was en moet de vaatwasser uitgeruimd. En ja, belangrijk zijn en er toe doen, dat ken ik ook. Zowel thuis als bij collega’s. Gevraagd en ongevraagd kan ik in de actie schieten.

Mijn verlangen naar ontspanning in mijn dagelijks leven is echter zo groot dat ik verschillende dingen ben gaan proberen. En ik kan je zeggen: het lukt me nu aardig. Het geheim is: ontspannen door te lanterfanten.

Ik heb het vertaald in vijf tips om te ontspannen in het dagelijks leven. Doe er je voordeel mee en ga zelfs ontdekken wat voor jou werkt. En laat het me weten als je aanvullingen hebt!

 

Lees het artikel van Arjan van Veelen in NRC (29-3-2021)
“De megasekte van de hardwerkenden”

Tips om te ontspannen door te lanterfanten

 

  • Wees in het moment. Gebruik ‘verloren tijd’ zoals het reizen in de trein. Staar uit het raam of lees een boek. Of als je op de fiets zit, verwonder je om wat je om je heen ziet en zet je zintuigen wijd open en trap een beetje langzamer. Let in de rij voor de kassa of als je wacht op een rood stoplicht op je ademhaling en voel je voeten op de grond.
  • Creeer je eigen tijd. Plan in je agenda jouw eigen tijd en laat je daar niet van afbrengen. Er is altijd wel iets om de deur niet achter je dicht te trekken. Ga lekker zonder doel wandelen. Of ga op een rustige plek in huis zitten om een boek te lezen of een tekening te maken.
  • Pak de regie. Zit je jezelf op de hielen, een collega of iemand van je familie, neem dan even de tijd voordat je overgaat tot actie. Zet een kop thee, loop even naar de printer of zit op de WC en vraag je af of deze taak écht wel van jou is en wat de urgentie is? Als het niet je taak is, kun je het natuurlijk snel even doen, maar vergeet niet dat je door veel kleine dingen van een ander niet toekomt aan jezelf.
  • Zorg voor reflectie. Dit kan op vele manieren, maar begin maar eens om een brief aan jouw lanterfanten te schrijven. Of bouw met de Lego van je kinderen jouw verlangen. Gewoon op intuïtie.
  • Wees niet te streng voor jezelf! Je kunt nu meteen aan de slag met al deze tips. Maar doe het rustig aan en als het je niet lukt om die taak terug te geven of dat je toch eerst nog even de was in de machine doet. Het maakt niet uit, morgen is er weer een dag.
Laat ons jouw tips weten, we gaan ze graag uitproberen

We schrijven regelmatig nieuwe blogs. Wil je ze als eerste lezen? Dit zijn de opties...

volg ons op Facebook abonneer op onze nieuwsbrief volg ons op LinkedIn