Hoe jij reageert op je partner heeft met je partner te maken, maar ook met jezelf. In de uitwisseling gebeurt er iets waardoor het óf heel prettig is, óf niet lekker loopt. Het lastige is dat je de ander niet kunt veranderen. Hoewel je dat misschien graag zou willen, ligt dát buiten je invloedssfeer. 

Wat helpt is samen onderzoeken wat er gebeurt in de chemie tussen jullie tweeën. Dan gaat het over overeenkomsten, maar ook over verschillen. En over de vraag hoe jullie elkaar gevonden hebben en wat er toen zo aantrekkelijk was aan de ander.


Onzichtbare ‘contactadvertentie’

Wij geloven er in dat je elkaar niet toevallig tegenkomt. Als een relatie begint, dan vind je elkaar op iets wat je voor elkaar kunt betekenen. Vaak is dat iets waar je erg goed in bent. De relatie ontstaat als het ware op basis van een onzichtbare ‘contactadvertentie’: “vrouw die bang is zoekt man die geruststelt” of “vrouw die de weg weet zoekt man die graag volgt”. In de verliefdheid sluiten de liefdespartners een onbewust ‘contract’ op basis van deze contactadvertentie.

In dat ‘contract’ vind je elkaar, en sluit je naadloos op elkaar aan. Dat is prettig, maar het kan na verkoop van tijd ook in de weg gaan zitten. Omdat je allebei steeds hetzelfde kunstje blijft doen naar elkaar. Dan kan het als sleur gaan voelen. Maar het wil niet zeggen dat het niet meer gáát samen. Misschien laat je in je relatie maar een deel van jezelf zien, terwijl je veel meer kanten hebt die je ook zou kunnen inzetten. Waardoor je uiteindelijk veel aantrekkelijker wordt voor de ander.

Over hechting gesproken

In een relatie kom je ook tegen hoe je zelf met hechting omgaat. Hecht je je makkelijk en vol overgave aan iemand? Of hou je de nooduitgang altijd toch een beetje op een kier? Ben je diep van binnen bang om verlaten te worden en ga je het daarom niet helemaal aan? Voor iedereen werkt dit anders, maar het is altijd van invloed als je een relatie aangaat, en zeker als het om een partnerrelatie gaat.

Onuitgesproken behoeften

Dat wat je met je partner communiceert, is niet altijd gelijk aan wat je van binnen voelt en wilt. En dat kan tot spanningen of ruzies leiden. Voorbeeld. Vrouw zegt tegen man: “Jij doet ook nooit eens een keer uit jezelf de afwas!”. Man voelt zich aangevallen en reageert daar op zijn manier op. Hij trekt zich terug. Of kiest juist de tegenaanval. In beide gevallen is het niet effectief.

Maar wat als je eens zou onderzoeken wat er achter de vraag van de vrouw schuilt? Wie weet is de vraag slechts een uiting van een andere, dieper liggende behoefte. Hoe zou het zijn om die eens te onderzoeken? En om die vervolgens te uiten naar de ander? Wij denken dat dat een wereld van verschil kan maken in je relatie.

In 2017 werden Pien & Rob geïnterviewd over ‘het geheim’ van hun relatie voor dit artikel in NRC.


Hoe we werken

In de begeleiding helpen we om te ontdekken hoe het in jullie relatie zit met de ‘contactadvertentie’, hechting en het uitspreken van je behoeften en verlangens. En als het helpend is halen we er nog andere zaken bij. 

We begeleiden jullie samen en de begeleiding doen wij ook met z’n tweeën. We nemen onze eigen ervaring (30 jaar samenleven) en een vracht aan opgedane kennis mee om jullie te helpen bij het vinden van een betere versie van jullie als stel. We begeleiden bij het vinden van nieuwe wegen om met elkaar samen te leven. En op die weg de eerste stappen te zetten. 

Relatiecoaching is werken aan je relatie en ook werken aan jezelf. We geloven dat je wanneer je goed voor je eigen behoeften zorgt, je ook beter in staat bent om je relatie met de ander vorm te geven.

Wat levert het op?

Je krijgt een andere blik op wat er in de chemie tussen jullie tweeën gebeurt. Patronen worden inzichtelijk en een nieuw perspectief ontstaat. Van daaruit kun je het contact op een andere, nieuwe, manier aangaan. Een manier die je energie geeft in plaats van kost.

Wil je verkennen wat we voor je kunnen betekenen?

Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek

Een relatiedip als kans om te groeien

Als een relatie begint, dan vind je elkaar op iets wat je voor elkaar kunt betekenen. Relaties ontstaan onbewust op basis van een ‘contactadvertentie’. Na verloop van de tijd, als de magie van de verliefdheid afneemt, kunnen partners er achter komen dat het ‘contract’ niet meer werkt. En dan?

Lees de complete blog