Look the dragon in the eye

Persoonlijke ontwikkeling

Laatst kreeg ik de vraag hoe ik me als systemisch coach ontwikkel en of ik zelf ook deelneem aan familieopstellingen. Mijn eigen thema’s onderzoeken voor persoonlijke ontwikkeling doe ik tegenwoordig vooral via mijn creativiteit, beeldhouwen. Binnen het thema “wat heb ik nog onder ogen te zien”, ben ik dit kunstwerk aan het maken. Een reststuk steen met hele zachte en keiharde delen. Ik zag er meteen een beest in “Look the dragon in the eye”.  En ja een goed gekozen thema om me verder in te verdiepen via deze steen. Ik heb vaak op het punt gestaan te stoppen met het bewerken van deze steen, omdat het een onmogelijk leek. Ik beeldhouw al meer dan 20 jaar maar zo’n wispelturige steen heb ik nog nooit bewerkt. Al het gereedschap heb ik er op geprobeerd, zelfs de haakse slijper. Passend bij mij, zet ik door. Zoals ik dat ook zo kan doen in mijn dagelijks leven. Een valkuil? Zeker! Dus terug naar wat ik te leren heb: heel rustig aan doen, pauze nemen. EN daar waar het voor nu onmogelijk is, het loslaten. Ik bedenk me dan dat weerstand ook goed is om de kwetsbare delen in mij te beschermen. Die hebben nog tijd nodig. Ik ga dus meebewegen en niet tegen de steen hakken. 

Als ik nu zo naar dit beest kijk, is die best schattig aan het worden. En zie ik hierin gelijkenis met mijn thema waar ik nog in wil groeien “actief meebewegen in dat wat zich aandient”. 

Mijn beest (lees een levensthema) is als ik van een afstandje en van alle kanten bekijk helemaal niet zo eng en ingewikkeld. En mag ik trots zijn op waar ik sta en wat ik doe. Beeldhouwen is geen opstelling, maar voor mij wel een paar maanden hakwerk. En al beeldhouwend leren over mezelf.

Binnenkort staat dit beeld bij de voordeur van Hart & Plek. Nu nog bepalen wanneer het af is. Wanneer het goed genoeg is. Ja dit thema ken ik ook: wanneer is het goed genoeg, ben ik goed genoeg.

Vind je het leuk om ook aan jouw eigen ontwikkeling te werken via creativiteit, dan kan dat in de workshop “teken je eigen levenskaart”. Wil je een keertje mee om te beeldhouwen? Laat het me weten. 

Je overigens ook welkom voor een familieopstelling of voor persoonlijke coaching.

Een andere blik op je leven

Een familieopstelling is een methode om je nieuwe inzichten te geven op je vragen over leven en werk. We werken met en binnen de wetmatigheden van het systeem: ‘balans in geven en nemen’, ‘de natuurlijke ordening’ en ‘iedereen hoort erbij’.

Meer over familieopstellingen

We schrijven regelmatig nieuwe blogs. Wil je ze als eerste lezen? Dit zijn de opties...

volg ons op Facebook abonneer op onze nieuwsbrief volg ons op LinkedIn