In een liefdesrelatie vind je elkaar vaak op een ‘contactadvertentie’. Het geeft inzicht in jullie match. Hoe zit dat bij jullie? Onderzoek het zelf.

Als een liefdesrelatie begint, dan vinden partners elkaar vaak op iets wat ze voor elkaar kunnen betekenen. Vaak is dat iets waar beide geliefden erg goed in zijn. Hoe dat bij jullie zit, kun je zelf onderzoeken.

De relatie ontstaat dan als het ware op basis van een ‘contactadvertentie’: “vrouw die een beetje bang is zoekt man (of vrouw) die geruststelt” of “man die de weg weet zoekt vrouw (of man) die zich graag laat leiden”. In de verliefdheid sluiten de partners een onbewust ‘contract’ op basis van deze contactadvertentie. Het is een fijn contract, want ieder krijgt dat wat hij wil. En kan geven wat hij graag wil. Een perfecte match.

Zo lang het goed gaat. Na verloop van de tijd, als de magie van de verliefdheid afneemt, kunnen partners er achter komen dat het ‘contract’ niet meer werkt. Als je vasthoudt aan de ‘contactadvertentie’ dan kan het zijn dat je te veel voor de ander leeft in plaats van voor jezelf zorgt. Dat kan leiden tot verwarring en een gevoel van onvrede en afstand. Dan helpt het om de oude contactadvertentie weer eens op te diepen, en te gebruiken om jullie liefdesrelatie te onderzoeken. Opnieuw te ontdekken wat je voor elkaar betekent en wat je zou kunnen (moeten?) veranderen. Op deze pagina vind je uitleg om jullie eigen contactadvertenties te maken.

Wil je meer tips en oefeningen om samen naar je liefdesrelatie te onderzoeken, download dan snel ons gratis e-boek!

Wil je begeleiding in jullie onderzoek naar jullie liefdesrelatie? Dan is coaching misschien een idee. 

meer informatie over relatiecoaching

NIEUW: 2-daagse workshop “Nieuw leven in je relatie”. Samen aan de slag om je liefdesrelatie te onderzoeken. 

meer informatie over de workshop voor stellen

Ga samen aan de slag met jullie contactadvertentie. Dat doe je in de volgende stappen:


Schrijf allebei – eerst voor jezelf – je eigen advertentietekst op. Gebruik de vorm: ‘man/vrouw* die ……., zoekt vrouw/man* die …….’.

Hulpmiddel: haal weer in herinnering waarom je je partner zo aantrekkelijk vond. En bedenk: er is geen goed of fout. Het is zoals je het zelf hebt beleefd! (* kies wat er van toepassing is)

Lees elkaar de contactadvertentie voor. Reageer niet meteen, maar laat het even op je inwerken.

Bespreek met elkaar: waarin zitten overeenkomsten en waarin de verschillen? Wat verrast je, wat niet? Welke onderliggende behoefte lag ten grondslag aan de contactadvertentie? In hoeverre leven jullie nog volgens de contactadvertentie van toen? Is er misschien iets wat je anders zou willen?

Ga zo open mogelijk in gesprek. Stel je open voor de onderliggende behoefte van je partner en probeer door die bril naar jullie relatie te kijken. Wie weet vallen er wel kwartjes waarmee je de komende tijd vooruit kan. En nogmaals: er is geen goed of fout. Niemand hoeft zijn gelijk te halen.

Veel plezier met jullie contactadvertentie!

Laat je je bij deze oefening liever door ons begeleiden?

neem contact op voor een gratis kennismaking

Meer uit je relatie halen

Samen onderzoeken wat er gebeurt in de chemie tussen jullie tweeën, waar twee mensen elkaar ontmoeten. Patronen worden inzichtelijk en een nieuw perspectief ontstaat. Van daaruit kun je het op een andere, nieuwe, manier met elkaar aangaan. 

Hoe kunnen wij jullie helpen?