wat kun je leren van je burn-out?

leren van burn-out

Een blog over een betere versie van jezelf worden dankzij je burn-out.

Zit jij tegen een burn-out aan? Of zit je er al mee thuis? Dat is echt niet fijn. Toch geloven wij dat je door die burn-out een betere versie van jezelf kan worden. Dat je kan leren van je burn-out.

Herken je deze gedachten?

“Hup, schouders er onder”, “Eerst nog even dit” en “Vooruit dan, die afspraak kan er nog wel tussendoor”. Je klaagt er (soms) over, hebt er last van en je neemt je steeds weer voor het anders te doen. Stiekem is het ook verslavend en wellicht zelfs fijn om belangrijk te zijn. We leven in een prestatiemaatschappij, staan altijd ‘aan’ en gaan vaak meteen over tot actie. Tijd voor reflectie, over of dit wel normaal is en over wat jij zelf wilt, is er niet. Of beter gezegd, die tijd neem je niet. Tot het moment dat je lijf stop zegt.

Als je dan die noodstop hebt gemaakt, dan is de eerste reactie vaak weerstand. Al die klachten die je hebt, daar wil je het liefst zo snel mogelijk vanaf. “Hoe kom ik zo snel mogelijk weer aan het werk?”, is een vraag die bij jou en misschien ook bij je (werk)omgeving opkomt. Terwijl dat echt de verkeerde vraag is. Als we systemisch naar de vraag kijken is het juist dé manier om je klachten te laten voortbestaan of misschien wel erger te maken.

De weerstand komt uit je hoofd. En ondertussen schreeuwt je lijf om iets anders. Alles wat er niet mag zijn vraagt namelijk om aandacht. In zo’n situatie is er maar één weg, dat is die van luisteren naar je lijf. Je klachten serieus nemen en doen wat je lijf van je vraagt. Dat kan tegen alles ingaan wat je gewend bent, tegen alles waar je in gelooft zelfs. Dus is het niet makkelijk. Maar wel goed voor jou.

Leren van je burn-out 

Je burn-out liefhebben, dus luisteren naar je lijf (die wijze raadgever), kan je op een nieuw spoor zetten. Een spoor naar een andere manier van doen, die beter is voor jezelf. Ja, dit weet je in principe wel, maar hoe doe je dit dan. Waarschijnlijk heb je het al heel vaak geprobeerd.

Bij Hart & Plek laten we mensen met burn-out klachten in de eerste plaats voelen en vertrouwen op het lijf. Om dat wat er van binnen is naar buiten te laten komen. Dat voelen kan al een heel lastige “opdracht” zijn. Want mogelijk was het ergens in je leven noodzakelijk voor jou om juist niet te voelen bijvoorbeeld bij een overlijden of een scheiding. We proberen je met het inzicht van “het hier en nu is niet hetzelfde als het toen en daar” opnieuw te vertrouwen op je lijf. En je lichaam zit machtig mooi in elkaar dat het zichzelf echt wel kan herstellen.
Daarna kijken we naar het gedrag, de overtuigingen en de patronen die je hebt ontwikkeld. Vaak hebben je die heel ver gebracht, maar ze dienen je nu niet meer altijd. Ze hoeven trouwens niet weg. Je kunt er wèl voor kiezen ze anders in te zetten.

leren van je burn-out

Wat wil jij écht?

Samen ontdekken we wat jij écht wilt, zodat jij besluiten kan nemen over jouw houding in je leven en je werk. 

Is dat dan makkelijk? Nee, want als het makkelijk was dan had je het al lang gedaan. Patronen en overtuigingen zijn hardnekkig, want je kent ze al heel lang. Maar gelukkig zijn ze niet voor eeuwig. Je kan en mag besluiten om het anders te gaan doen. Stap voor stap komt er verandering, in het tempo dat jouw lijf aangeeft.

Uit je hoofd in je hart

Soms loop je tegen dingen aan in je leven en/of werk, waar je geen antwoord op hebt. De vertrouwde manier werkt niet meer. Bij Hart & Plek onderzoeken we hoe jouw patronen je dagelijks leven beïnvloeden. Je leert je gedrag te begrijpen en hoe het te veranderen.

Hoe kan coaching jou helpen?

We schrijven regelmatig nieuwe blogs. Wil je ze als eerste lezen? Dit zijn de opties...

volg ons op Facebook abonneer op onze nieuwsbrief volg ons op LinkedIn