hoe je herkomst je vormt

Een blog over hoe je herkomst je vormt. En hoe je in verbinding met je herkomst vrij kunt zijn.

Je familie kies je niet uit. Je wordt er in geboren en daar heb je het mee te doen. En dat pakt voor iedereen anders uit. De één ervaart het als een warm nest, waar je altijd op terug kunt vallen. Een veilig thuis, een bron. De ander ervaart het als een verplichting, iets waar je nu eenmaal aan vast zit. Met het bijbehorende gedoe, de ergernissen en misschien zelfs ruzies. Daardoor kunnen familiebijeenkomsten als verjaardagen of kerstdiners veranderen in iets waar je tegenop ziet. Waar je je liever voor zou afmelden. Maar, dat gaat niet zomaar.

Jij en je familiesysteem: een tuin met een muur erom

Een familiesysteem trekt nu eenmaal aan je. Dat is niet verrassend, je bent er namelijk met hart en ziel & lijf en leden onderdeel van. Je hebt er per slot van rekening je leven aan te danken.

Vergelijk je familiesysteem eens met een tuin met een muur erom. Binnen de omheining van de tuin is het leven duidelijk. Er zijn geschreven en ongeschreven wetten, die bepalen ‘hoe we de dingen hier doen’. Binnen de omheining van de tuin vervult ieder zijn rol. Een rol die hij zich heeft eigengemaakt om gezien te worden.

Dan word je groter en kijk je af en toe eens óver die muur. Je ziet een andere wereld. Een wereld met andere regels, andere normen, andere ‘afspraken’. Het kan een aantrekkelijke wereld zijn, die je wel eens zou willen verkennen.

Buiten de tuin stappen: het elastiek trekt

Je waagt de stap over de muur. En voor je goed op weg bent, loop je vast. Alsof een elastiek je terugtrekt, terug de tuin in. “Hier jij!’. Teleurgesteld, misschien zelfs boos, voeg je je weer in de mores van de tuin van herkomst. Je familiesysteem roept je als het ware terug in de orde(ning). 

Het lijkt of je hier niets aan kunt doen, maar gelukkig is dat niet waar. Al voelt het misschien niet zo: hoe je je tot je familie verhoudt en hoe je er op reageert, dat heb je voor het grootste deel zelf in de hand.

Je gedrag (en daarmee ook je reactie op de familie) wordt bepaald door scriptpatronen. Patronen heb je ontwikkeld je omdat dat ooit heel goed voor je was (in je “tuin van herkomst”). Vaak hebben ze je ook heel ver gebracht. Maar, het kan best zijn, dat ze je nu niet altijd meer dienen.


Je mag verkennen hoe het buiten de tuin is. Daar word je een vollediger mens van. Maar dat gaat niet zonder pijn. Pijn die je moet nemen in de erkenning van dat wat er níet was in je tuin van herkomst, dat wat je níet gekregen hebt daar. 

Op weg naar vrij én verbonden zijn

Het goede nieuws is: je kunt het jezelf alsnog geven. De eerste stap is onderzoeken hoe jouw patronen werken en hoe ze je dagelijks leven (zoals de omgang met je familie) beïnvloeden. Onderzoeken waar deze patronen vandaan komen. Zelfbewuster worden en van daaruit ander gedrag te verkennen en ontwikkelen. Waardoor je anders op je omgeving reageert.

Zo leer je je vrij buiten de tuin te bewegen, zónder de verbinding met de tuin te verliezen. Want hoe dan ook: het is en blijft jouw eigen tuin van herkomst.

Uit je hoofd in je hart

Soms loop je tegen dingen aan in je leven en/of werk, waar je geen antwoord op hebt. De vertrouwde manier werkt niet meer. Bij Hart & Plek onderzoeken we hoe jouw patronen je dagelijks leven beïnvloeden. Je leert je gedrag te begrijpen en hoe het te veranderen.

Hoe kan coaching jou helpen?

We schrijven regelmatig nieuwe blogs. Wil je ze als eerste lezen? Dit zijn de opties...

volg ons op Facebook abonneer op onze nieuwsbrief volg ons op LinkedIn