Voorbeelden van bekende en minder bekende personen zijn goede inspiratie om invulling te geven aan jouw persoonlijk kompas.

Door je te verdiepen in de mensen die je inspirerend vindt of vond, kun je ook iets over jezelf te weten komen. Denk bijvoorbeeld aan die ene leraar op de basisschool, die trainer van de sportclub, die leidinggevende bij je eerste baan. 

Als je een eigenschap of kwaliteit in iemand bewondert dan komt dat omdat die eigenschap latent ook in jou aanwezig is. Een eigenschap die je misschien nog niet zo vaak laat zien, iets waarvan je misschien niet eens wist dat je het in je had. De bewondering van de eigenschap van die inspirator resoneert als het ware in jou. Alsof er op de deurbel gedrukt wordt: het maakt je attent op je (nog) verborgen kwaliteit. Die je misschien wel wilt gaan toe-eigenen, die je misschien wel meer kunt gaan laten zien.

Met deze oefening kun je dat eens gaan verkennen. Door je te verdiepen in inspirerende voorbeeldfiguren krijg je een beter beeld van je (verborgen) kwaliteiten. En daarmee geef je vorm aan je persoonlijke ontwikkeling. 

Wil je Hart & Plek volgen?

meld je aan voor de nieuwsbrief volg ons op Facebook volg ons op LinkedIn volg ons op Instagram

(deze oefening moet je met z’n tweeën doen)


Kies 3 mensen (die je werkelijk hebt ontmoet) die je hebt bewonderd in je leven.


Welke kwaliteiten hadden / hebben deze mensen?

Schrijf ze op in de vorm:

hij/zij was….

hij/zij had….

hij/zij kon….


Dan deel je dat met de persoon met wie je de oefening doet. Vervolgens geeft die  de kwaliteiten terug door tegen je te zeggen:

jij bent/hebt/kunt….


Je spreekt het zelf nog eens uit in de vorm: ik ben/heb/kan….

Hoe is het om dat over jezelf te zeggen? Zou het kunnen kloppen? 

Als je deze zinnen regelmatig herhaalt, dan helpt het je om je deze kwaliteiten eigen te maken.

laat je je bij deze oefening liever door ons begeleiden?

neem contact op voor een gratis kennismaking