Als je ergens in vast loopt kan het helpen om van perspectief te wisselen.Vanuit verschillende perspectieven kijken naar situaties maakt dat steeds andere zaken belangrijk lijken, andere inzichten en oplossingen zichtbaar worden.

Met deze DOE HET ZELF-oefening op deze pagina kun je dat ervaren en het toepassen op je eigen vraagstuk. Vanuit drie posities: attached, detached en vanuit het midden.  

Ter voorbereiding op de oefening raden we je aan om eerst de onderstaande blog te lezen. En daarna: uitproberen maar. 

uphill Mandalay, een ander perspectief

Door vanuit verschillende perspectieven naar gebeurtenissen of situaties te kijken lijken steeds andere zaken belangrijk. Zo ontvouwen er zich ook steeds andere oplossingen en mogelijkheden.

Lees de complete blog

Wil je Hart & Plek volgen?

meld je aan voor de nieuwsbrief volg ons op Facebook volg ons op LinkedIn volg ons op Instagram

(deze oefening kun je met z’n tweeën doen)

 

Ga aan de slag met de verschillende waarnemingsposities attached, midden en detached. Volg de volgende stappen:


Schrijf jouw vraagstuk op (kort en bondig) of maak er een tekening van. Ben je met zijn tweeën dan is één de begeleider die noteert wat jij benoemt. Als je alleen bent dan schrijf je het voor jezelf op. Hulpmiddel: haal in je herinnering alles boven. Emoties, geuren, smaken, kleuren, etc.


Ga op een stoel zitten en leg het papier voor je op de grond. Ga nu helemaal voorover zitten (attached positie). Wat zie je en wat voel je? Zijn er bepaalde woorden die eruit springen? Komen er gevoelens boven? Word je boos, verdrietig, bang of blij?


Zit in het midden (midden positie) op je stoel én kijk en voel opnieuw. Wat valt nu op? Komen er emoties boven? Neem er de tijd voor!


Ga nu geheel achterover zitten (detached positie) met je hoofd op de leuning én kijk weer naar je vel op de grond. Wat zie je nu? Kun je je aandacht erbij houden of dwaalt je blik af? 


Bespreek de oefening na. Wat doet iedere positie met jou? Hoe was het als begeleider? Waar voel je je het meest gemakkelijk bij? Dit is dan de positie die je goed kent. Daar waar het heel ongemakkelijk is, daar ligt een uitdaging voor je.


TIP: probeer in het dagelijks leven eens wat vaker vanuit de voor jou ongemakkelijk waarnemingspositie te kijken. Heb er geen oordeel over. Het kijken vanuit alle posities levert je inzichten op. Doe er je voordeel mee!

laat je je bij deze oefening liever door ons begeleiden?

neem contact op voor een gratis kennismaking